De beslissing van sportkoepel NOC*NSF om turner Yuri van Gelder naar huis te sturen, was een terechte beslissing. Dat heeft de rechter in Arnhem vrijdag bepaald.

Van Gelder had een kort geding aangespannen om een plek in de ringenfinale aanstaande maandag af te dwingen, nadat hij eerder deze week naar huis was gestuurd na een nacht stappen, waarbij hij ook alcohol had gedronken.

Dat kort geding heeft hij verloren. “Dat betekent dat NOC*NSF niet hoeft terug te komen op de beslissing om Yuri van Gelder niet meer te laten deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro”, staat in het besluit.

De rechter deed een zogenoemd kop-staartvonnis, dat wil zeggen dat gezien de tijdsdruk alleen het eindoordeel is gegeven. Het uitgewerkte vonnis met motivatie zal in de loop van komende week openbaar worden gemaakt.

Van Gelder heeft laten weten niet in hoger beroep te gaan.

Vier of vijf biertjes

Van Gelder werd na een stapavond naar huis gestuurd. Hij wist zich zaterdag te kwalificeren voor de finale op het toestel ringen en daarna ging de 33-jarige turner met diverse gasten naar het Holland Heineken House om deze prestatie te vieren. Daar dronk hij naar eigen zeggen "vier of vijf" biertjes.

Vervolgens ging hij met een taxi een van zijn gasten wegbrengen, daarna haalde hij zijn vriendin en collega-turner Jeffrey Wammes bij een nachtclub op. Na die paar biertjes heeft hij geen alcohol meer gedronken, bezweert Van Gelder.

Verwarde indruk

Tijdens het kort geding betoogde advocaat Harro Knijff van NOC*NSF dat Van Gelder de volgende dag een verwarde indruk maakte "alsof hij het heel erg bont had gemaakt". Ook miste hij de training zondagochtend en kwam hij pas 's middags zijn bed uit. "Dat zorgde voor een vertrouwensbreuk."

Volgens Knijff was het de tweede keer dat Van Gelder zonder bericht vertrok en onbereikbaar was. "Dat gedrag en de negatieve invloed die het heeft op de teamgenoten, zorgden voor de beslissing om hem weg te sturen."

Reactie NOC*NSF

Sportkoepel NOC*NSF heeft in Rio de Janeiro kort gereageerd op de uitspraak van de rechter. "Deze uitspraak betekent dat we dit nu voor de rest van de Olympische Spelen achter ons kunnen laten. Het is jammer dat het tot een rechtszaak heeft moeten komen", luidde de korte schriftelijke reactie van NOC*NSF.

Chef de mission Maurits Hendriks werd telefonisch op de hoogte gebracht van het vonnis, terwijl hij net de roeisters Maaike Head en Ilse Paulis het goud in de lichte dubbeltwee had zien veroveren. Een reactie op het oordeel van de rechter wilde hij niet geven. "Je weet dat ik twee weken niet met de pers praat. Dat was in Londen zo en ook in Sotsji. Het gaat hier om de sport. Mijn lippen blijven gesloten'', aldus Hendriks.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl